În cercul nostru strâmt norocul ne petrece să avem mereu candidați bine pregătiți pentru președinție. Nici alegerile de anul acesta nu fac excepție. În cercul nostru strâmt în care ne petrecem timpul făcând exerciții de gramatică și trigonometrie, au apărut doi candidați excepționali, bine înarmați pentru lupta cu trigonometria cea hapsână, care mereu ne lovește cu câte o tangentă de vedem stele verzi de foame și ne luăm lumea în cap să facem exerciții în străinătate.

De la geneza cercului nostru strâmt strămoșii noștri s-au obosit, după ce s-au ostenit la vânătoare, pescuit și la sapa ogorului, să-l măsoare, spre a ști câte arce de cerc îi revin fiecărui cetățean. Tot măsurând și calculând, au observat că formula de calcul a ariei cercului nostru strâmt este pătratul razei înmulțit cu raportul dintre lungime și diametru. Cum raportul ăsta era mereu același, adică constant, indiferent de mărimea cercului, strămoșii noștri l-au botezat „pi” și nu s-au mai ostenit să-l calculeze de fiecare dată când împărțeau pământul, că aveau multă treabă la vânătoare și pescuit, precum și la pictarea peșterilor în care trăiau. S-au mulțumit să scrie pe pereții peșterilor că acest „pi”este 3,14 și nu și-au mai bătut capul cu el, că o haită de lupi pândea la gura peșterii și au trebuit să pună mâna pe lăncile cu sinusuri și cosinusuri în vârf, ca să se apere.

În arena cercului nostru strâmt din zilele noastre își fac apariția candidații. În partea stângă, flancată de armata sa de roșiori cotangenți, intră Viorica Super Dănci, purtătoarea stindardului roșu cu stema R². În partea dreaptă, înconjurat de grenadierii săi perpendiculari, intră Tak Werner, cavalerul forței „Ha ha ! Sigur că știu !”

Prima atacă Super Dănci:

— Aria cercului e R² !

Din dreapta vine replica plină de aroganță:

— Ha ha ! Sigur că știu !

— Ba R² !

— Ba ha ha sigur că știu !

— Ba R² !

— Ba ha ha sigur că știu !

Din înaltul cercului, nemaisuportând batjocorirea legilor fundamentale ale universului, zeul trigonometriei se coboară cu cadranul său de foc și le strigă cu vocea sa ca tunetul candidaților:

— Cine sunteți voi, candidați trecători, să batjocoriți legile trigonometriei ? Marș în băncile voastre de școlari proști și aveți câte un patru fiecare. În trigonometrie nu mai facem alegeri democratice, că numai candidați repetenți s-au prezentat. Trăiți în cercul vostru strâmt, unde fițuicile vă fac să promovați examenele, că nu vă mai primesc în cercul meu trigonometric, unde trebuie să fii deștept și rece.

Alex Hatta