Legenda spune că Ion Ștefan, cunoscut acum ca ministrul Grindă, era tare nevoiaș când era copil, trăind tare strâmtorat cu părinții și bunicii săi într-o mică bojdeucă ce nici ușă n-avea, folosind în loc o grindă.

Când a venit vremea să meargă la școala de marină din Constanța, tac-su i-a spus:

— Trage grinda !

Viitorul ministru al Dezvoltării s-a gândit oleacă, s-a scărpinat în cap, apoi a luat grinda și-a tras-o după el până la Institutul de Marină. Acolo l-au învățat să navigheze cu grinda cu vele, Ministrul Grindă ajungând chiar până-n Bosfor și Dardanele, unde din cauza strâmtorii strâmtorilor s-a întors, că n-a încăput prin ele cu grinda sa.

Când a absolvit școala, aia i-au dat o uniformă mai mare cu un număr, da’ asta n-a fost o problemă pentru viitorul ministru al Dezvoltării din Guvernul Orban, căci s-a dat de trei ori peste cap cu grinda lui și s-a dezvoltat într-o clipă cât alții într-un minut. După ce-a crescut, Ministrul Grindă a constatat că uniforma i-a rămas mică, așa că s-a pus pe plâns. Și-a plâns, și-a tot plâns până a venit nașul său de afaceri, Gigi Kent, care l-a consolat:

— Nu mai plânge, Grindă ! Uniforma nu e mică, se transformă: din marinar de plută, te fac vameș pe valută !

Și așa, sub aripa ocrotitoare a nașului său Gigi Kent, Ministrul Grindă a intrat la Vamă, unde a prins mulți contrabandiști care nu plăteau taxa de protecție nașului său.

Când a dispus de oleacă de capital agonisit din munca sa cinstită la Vamă, Grindă s-a gândit să se așeze și el la casa lui. Așa că s-a dus într-o poieniță, după obiceiul moldovenilor moștenit de la Ștefan cel Mare, și a aruncat cu grinda într-un loc care i-a plăcut lui mai mult. Pe loc a răsărit o vila mișto de 900 m², cu mansardă și piscină.

Mulțumit de lucrarea sa, Ministrul Grindă a încălecat pe o șa făcută dintr-o grindă și-a zburat până la București, unde a intrat în politică. Apoi a sunat la 112 și a anunțat că i-a rămas grinda mică și vrea una mai mare, la ministerul Dezvoltării. Cei de la 112 i-au aprobat pozitiv cererea, cu condiția însă să vină luni la Parlament cu grinda sa, că și ceilalți liberali vin cu parul la votarea Guvernului Orban, ca să asigure cvorumul.

Alex Hatta