Țara are, pentru diferite cazuri speciale, mai multe instituții care se ocupă de situațiile de urgență care apar pe teritoriul său. Astfel, armata apără țara de un eventual invadator extern, poliția și jandarmeria se ocupa de situațiile care pun în pericol stabilitatea statului, pompierii sting incendiile, iar SRI-ul prinde spionii care vor să fure secretele țării.

Există însă situații cu totul speciale, neprevazute de legile și organizarea statului, situații de care se ocupă un organism la fel de special, numit Inspectoratul Minciunilor de Urgență. Ce e în esența lui și cu ce se ocupă punctual vom vedea din conferința de presă pe care comandanții acestui inspectorat, generalii Păcală, Tândală și Pinocchio au susținut-o recent și pe care o redăm mai jos:

Generalul Păcală :  Stimați jurnaliști, aș începe conferința de presă a Inspectoratului Minciunilor de Urgență printr-un citat al unuia dintre cei mai mari mincinoși din istorie, Benjamin Franklin, care spunea că „jumătate de adevăr este adeseori o minciună nemaipomenită”. Acesta este și crezul inspectoratului nostru, inspectorat înființat tocmai pentru a salva din situațiile limită autoritățile statului printr-o minciună gogonată ori barem printr-o jumătate de adevăr, situații care altfel ar putea compromite persoane cu funcții înalte în stat.

Totuși, idealul spre care tindem este acela al minciunii sublime, minciună susținută în pofida celui mai evident adevăr, oricât de clar ca lumina zilei ar fi acesta. Aș exemplifica aici extraordinara minciună a colegului nostru, generalul Pinocchio, care atunci când a fost întrebat dacă a înjurat morții din Colectiv cu expresia „Dă-i în pula mea”, a avut inspirația și stăpânirea de sine să nege senin, deși toată țara auzise ce-a spus. Este o performanță deosebită, care face cinste inspectoratului nostru și cu care ne mândrim, fiind afișată și la panoul de onoare, spre luare aminte de către toți novicii care își desfășoară activitatea în inspectoratul nostru.

Aș mai adăuga că această minciuna deosebită a generalului Pinocchio este demnă de patronul nostru spiritual, Baronul de Münchhausen, cel care a spus cele mai mari minciuni din întreaga istorie a omenirii, printre care aș aminti aici pe aceea în care baronul relatează cum a zburat pe o ghiulea de tun, minciuna în care ne povestește cum a călătorit pe Lună sau pe aceea care mie îmi place cel mai mult, când baronul reușește să iasă dintr-o mlaștină cu cal cu tot trăgându-se de păr.

Desigur, și șeful nostru Smurd Arafat este talentat la minciuni, talent care îl apropie mult de patronul nostru spiritual, fapt pe care l-ați putut constata din intervenția sa televizată în care nega cu o seninătate müncchausiană c-ar fi văzut filmul colegului nostru pompier făcut la Colectiv, deși prezenta părți din el la orele de instruire a subordonaților.

În încheiere, aș vrea să vă spun ca mi-aș dori foarte mult, iar inspectoratul nostru ar fi foarte fericit, dacă noul Guvern Orban s-ar îngriji să mărească alocația bugetară către Inspectoratul Minciunilor de Urgență, căci ducem lipsă de toate cele. Dl. Orban nu trebuie să uite că Inspectoratul Minciunilor de Urgență reprezintă ultima linie de apărare a autorităților statului în fața situațiilor neprevazute care reclama o minciună bună pentru a le scăpa basma curată incompetența și prostia…

Alex Hatta