Dormeau adânc pesediștii de plumb,

Și comisari europeni de Plumb și în van Rovane –

Mai erau puțini pesediști în Parlament… și era moțiune…

Și lăcrimau Rovanele de Plumb.

.

Dormeau duși pesediștii de plumb

În bănci de plumb, și-au început să sforăie –

Dăncilă era singură la Guvern…

Și plângeau Rovanele de Plumb.

Adaptare după George Bacovia, Plumb

Votul negativ primit în Comisia Juridică a Parlamentului European de către Rovana Plumb pentru postul de comisar european n-a fost o surpriză. Surpriză a fost nominalizarea domniei sale pentru respectivul post. Nu din punct de vedere al capacităților sale intelectuale, căci nu ne îndoim că Rovana Plumb ar fi făcut față cu brio exigentelor funcției, ci din acela al onestității. Nu poți avea o declarație de avere în România și o cu totul alta la Strasbourg.

Se pare însă că onestitatea nu se numără printre criteriile prin care sunt nominalizați politicienii români pentru diverse funcții, în special cei din actuala guvernare. „Oneste bibere !” spunea candidatul Cațavencu. „Da, de onest n-ai încotro !” îi răspundea Farfuridi. Iată că farfurizii și brânzoveneștii din Parlamentul European i-au tras un perdaf lui Cațavencu de Plumb din România…

Plumbul, datorită greutății ridicate pe unitatea de volum, este folosit în construcții pentru verificarea verticalității. În construcția Uniunii Europene sunt necesari „plumbi”, adică acei comisari care să verifice onestitatea folosirii fondurilor europene. Ori, dacă tu, candidat la postul de comisar european ai probleme tocmai cu onestitatea, cu „verticalitatea”, atunci cum să-ți îndeplinești în mod onest cerințele postului care presupun tocmai un rol de control ?

După votul din Comisia Juridică e criză de Plumb la Strasbourg. O criză de încredere în candidații propuși de România, criză care se va resfrânge în cele din urmă chiar asupra României. O criză de încredere în Romania.

Alex Hatta