După ce a preluat funcția de primar al Aradului de la exilatul la Bruxelles, George Falcă, fugit cu coada între picioare după ce a reușit performanța extraordinară de a face din superbul oraș de pe Mureș o groapă de gunoi, Călin Bibarț a luat exemplu de la primul liberal al țării, remarcându-se prin tăcere. A tăcut și-a tot tăcut de nici musca nu s-a mai auzit în Primărie…

In schimb, presa aservită administrației locale a declanșat o furibundă campanie împotriva boschetarilor și cerșetorilor de pe străzile Aradului, publicând zilnic articole în care se înfiera cu mânie cetățenească comportamentul acestor ființe bătute de soartă. Deodată, flagelul acesta social care înflorește de treizeci de ani încoace pe străzile și în boscheții Aradului a căpătat dimensiuni apocaliptice în ochii presei de casă a noului primar: boschetarii au devenit violenți și agresează cetățenii pașnici, își fac necesitățile fiziologice pe scările blocurilor și pe aleile parcurilor, dorm pe bănci, consumă băuturi alcoolice și aurolac în public spre indignarea cetățenilor, miros urât și împut aerul înmiresmat de noxele miilor de autovehicule care străbat orașul…

Mă întrebam nedumerit ce i-o fi apucat pe toți acești scârța-scârța pe site-urile aservite administrației locale. De unde atâta isterie zilnică ? In ce scop ?

M-am dumirit ieri, când toate oficioasele Primăriei titrau cu litere de-o șchioapă: „S-a constituit coaliția împotriva boschetarilor și cerșetorilor. Acum problema a căpătat o rezolvare adecvată”.

Măi să vezi ! Un grup format din Primăria Municipală Arad, Poliția Locală, Direcția de Asistență Socială și Biserica Ortodoxă au pus-o de-un protocol și-au rezolvat așa, deodată, problema stringentă a boschetarilor și cerșetorilor. Și cum au rezolvat-o ?

Mai întâi i-au legitimat. Legitimarea oamenilor străzii a fost prima măsura din proiectul Coaliției. Cum locatarii tufișurilor nu prea au acte de identitate, Poliția Locală n-a avut mult de lucru. Apoi, toți oamenii străzii au fost strânși și duși la sediul Poliției Locale, unde li s-au oferit două camere pentru locuit, li s-a dat mâncare și-au fost consiliați de specialiștii de la Direcția de Asistență Socială.

Și iată că problema boschetarilor și cerșetorilor s-a rezolvat definitiv în orașul Arad.

Extraordinar, dom’le ! Treizeci de ani au așteptat oamenii străzii să vină Mesia Călin Bibarț să-i mântuiască ! Zău că nu m-am așteptat ca flagelul acesta care urâțea aspectul orașului să fie așa ușor eradicat… Cine s-ar fi gândit că toată treaba stătea într-o comisie ? Trebuie să recunoaștem că dom’ primar Bibarț e un geniu cum n-a mai cunoscut Aradul de la Falcă încoace…

Curios să văd cum locuiesc și trăiesc boschetarii la sediul Poliției Locale din Arad, m-am deplasat la fața locului să mă documentez despre minunea primarului Bibarț. Incă de la intrare m-a întâmpinat călduros un om al străzii, amabil și plin de bunăvoință – după sloganul cu care s-a investit primarul Bibarț -, trăgând de zor dintr-o pungă cu aurolac și purtând pe cap un chipiu de polițist local.

— Actele la control ! îmi spuse pe un ton de autoritate publică boschetarul.

— Da’ pentru ce, stimabile ? Ce-am făcut ? i-am spus intrigat, că mă știam nevinovat.

— Ce-ai făcut, ce n-ai făcut îi vedea matale când te-om caza. Acu’ fă bine și scoate cardul de identitate, că de nu îți dau amendă cât ai zice boschet !

M-am conformat în fața rigorilor noului organ al legii și i-am dat cinci lei să-și reînnoiască stocul de aurolac. Un alt boschetar investit cu autoritatea publică, însă fără chipiu și purtând doar niște grade desenate cu pixul pe două bucăți de carton prinse pe umeri, mă abordă regulamentar:

— Aha ! Te-am prins, coruptule ! Mituiești organul legii ? Zece lei amendă, imediat !

M-am conformat și de astă dată rigorilor legii, plătind și această taxă, apoi am plecat repede de acolo, că cine știe câte amenzi mai primeam și, ferească sfântul !, poate îmi mai făceau și proces-verbal…

Alex Hatta