Goana nebună după senzațional, dorința arzătoare de a fi primii care informează publicul, datorate concurenței acerbe de pe piața mass-media, duc lesne la gafe de presă, unele dintre ele producând o adevărată ilaritate generală.

Iată câteva exemple ilustrative din presa română și străină:

Un „Cotidian” profetic

In timpul Campionatului Mondial de Fotbal din 1994, desfășurat în Statele Unite ale Americii, meciurile puteau fi urmărite în România doar la ore târzii din noapte, din cauza fusului orar. Cum presa scrisa își închidea ediția înainte de desfășurarea partidelor, ziariștii de la Cotidianul au decis să publice cronica meciului în… avans !

Ei mizau pe faptul că meciul selecționatei României cu reprezentativa Elveției va fi o simplă formalitate, după galopul de sănătate cu Columbia, partidă câștigată cu 3 – 1 de România. Astfel că dimineața cititorii Cotidianului au putut citi titlul de o șchioapă: „Romania își va alege duminică adversarul”. Apoi, profeticii ziariști relatau pe larg cum s-a desfășurat meciul, terminat – în viziunea lor – cu victoria tricolorilor.

„Ne-am luat cu mâinile de cap, realizând că am comis o gafă. Nu se mai putea face nimic, ziarul plecase de mult timp la tipar și a apărut așa, anunțând o victorie glorioasă a României, care în realitate pierduse rușinos cu 1 – 4”, a explicat unul dintre ziariștii Cotidianului, Lucian Gheorghiu.

Ca la el acasă

Din Morning Telegraph:

„Am petrecut câteva zile într-un azil de boli mintale și m-am simțit exact ca acasă”, a declarat deputatul Cristopher Mayhew la o întrunire a Asociației pentru Prmovarea Sănătății Mintale.

Reconstituirea

Din Newcastle Chronicle:

Acum o lună, în fața unui fort din Lisabona, o santinelă a împușcat mortal un băiat de 12 ani. Soldatul a raportat că băiatul nu a răspuns la somația sa prin întuneric. Aseară autoritățile militare au efectuat reconstituirea incidentului. Un civil, Carlos Chaves, în vârstă de 33 de ani, a jucat rolul băiatului și a fost și el împușcat mortal.

Intrunirea clarvăzătorilor

Din Newsday:

Societatea Internațională a Clarvăzătorilor a trebuit să-și amâne întrunirea de săptămâna viitoare datorită unor împrejurări neprevăzute.

Mica publicitate

Din Morning Telegraph:

De vânzare: pian pentru începători cu picioare.

Pian de concert de vânzare la o doamnă în stare excepțională.

Un câine cere adăpost: mănâncă orice, îi plac mult copiii.

Știrea despre moartea mea…

Este celebră replica lui Mark Twain, la apariția într-un ziar a știrii despre trecerea sa în lumea drepților: „Știrea despre moartea mea a fost în mare parte exagerată”. Mai puțin cunoscută este reacția lui Hemingway, al cărui deces „exagerat” a fost anunțat de un ziar. „Citind în ziarul dvs. că am decedat și știind că de obicei dumneavoastră sunteți foarte bine informați, vă rog ca din acest moment să anulați abonamentul pe cinci ani pe care-l făcusem la publicația dvs. și să-mi returnați banii…”

Rectificare

Un jurnal american, dându-și seama că a anunțat în mod precipitat și eronat moartea unei celebrități, a publicat următoarea rectificare: „Ieri, am fost primii care am anunțat moartea domnului X. Astăzi, suntem primii care dezmințim știrea. Se dovedește încă o dată că ziarul nostru este mereu cel mai prompt informat…”

Insă recordul în materie îi aparține lui Michigan Tribune, în care a apărut acest anunț: „Erorile pe care le veți găsi în jurnalul nostru sunt voite. Intenția noastră este de a mulțumi pe cititorii noștri pentru care nu există plăcere mai mare decât să ni le semnaleze.”

SURSE: Adevarul, Romania literara