Privilegiul de a fi prost nu este unul oarecare, dar când prostia are epoleți și pulan, ea devine splendidă.

Prostia simplă este în general sigură de sine, știe că a gândi este o activitate inutilă, o pierdere de vreme. Prostul cu grade pe umăr este însă un mare șmecher, el n-are timp pentru luxul de a gândi. El dă ordine și acestea se execută întocmai și la timp, oricât de imbecile ar fi acestea. Prostul cu epoleți este asemeni lui Dumnezeu, căci nu admite împotrivire sau insubordonare. Singurele lucruri pe care totuși le îngăduie sunt laudele și aplauzele adresate persoanei sale sublime pentru că le permite subordonaților și civililor să trăiască pe lângă el.

Ce este însă cu adevarat splendid la prostia cu epoleți e acea dorință continuă de a umili, de a-și călca în picioare subordonații și viermii de civili, căci gradele superioare de pe umeri îi dau dreptul și privilegiul de a-i disprețui pe inferiorii in grad.

Caracteristica fundamentală a prostiei cu epoleți este pacea sa sufletească, căci nulitatea nu se știe niciodată amenințată de nimic. Cu toate acestea, prostul cu epoleți împarte pedepse, deoarece el este cel care comandă. Niciodată prostul cu epoleți nu se sichisește de inteligența celui inferior în grad ori a civilului, privindu-i pe aceștiea ca pe niște biete paiațe lesne de neutralizat.

A încerca totuși sa înțelegi în profunzime prostia cu epoleți este pierdere de vreme, ea reprezentând încă pentru știința psihologiei un mister total, o noapte neagră și sumbră ce nu poate fi revelată. De aceea inchin acest umil elogiu al meu prostiei cu epoleți, prostie ce rămâne pentru omenire o enigmă eternă și fascinantă.

Alex Hatta

P.S. Dedic acest elogiu ofițerului superior Cotoc de la Jandarmeria din Arad, cazul emblematic pentru orice încercare de studiu a prostiei cu epoleți.